Asperge ovenschotel

Het seizoen van het witte goud is weer aangebroken!
Ik ben dol op asperges en wanneer ze weer verkrijgbaar zijn, voelt het altijd als een feestje. Hoewel ik graag de klassieke bereiding van asperges volg, besloot ik deze keer iets compleet anders te proberen. En het resultaat was geweldig!
Asperge ovenschotel met zalm
Ik heb een heerlijk ovengerecht gemaakt met witte asperges, zalm en een romige saus, allemaal bedekt met een knapperig dakje van bladerdeeg. Het is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens supergemakkelijk om te maken!

Hoe maak je een asperge ovenschotel
Het handigst is om een pan te gebruiken die ook in de oven kan. Persoonlijk gebruik ik graag mijn campagnard van le creuset, maar een ovenbestendige koekenpan, zoals die van demeyere koekenpan werkt ook prima. Hier is een eenvoudig recept om een heerlijke asperge ovenschotel te maken:
Fruit een gesnipperde ui.,voeg stukjes zalm en asperges toe, en breng op smaak met peper en zout.Voeg een lepel mosterd toe voor extra pit en een flinke scheut crème fraîche voor een romige textuur.Strooi wat bloem over het mengsel en laat het kort meebakken om de bloemsmaak te laten verdwijnen.Giet vervolgens kippenbouillon bij het mengsel en laat het geheel zachtjes pruttelen.Bedek het mengsel met bladerdeeg en zet de pan in de oven tot het deeg goudbruin is.
Terwijl de ovenschotel in de oven staat, kun je wat krieltjes krokant bakken en een paar eitjes koken voor bijgerechten.
Wat te doen met aspergeschillen?
Gooi de aspergeschillen en de kontjes van de asperges niet weg! Je kunt er namelijk een heerlijke basis voor soep van maken. Kook de schillen gedurende ongeveer 20 minuten in water en verwijder ze vervolgens. Deze bouillon vormt de perfecte basis voor een verrukkelijke aspergesoep.
Asperge ovenschotel
Ingredients
- 1 ui gesnipperd
- 2 el roomboter
- 200 gr zalm
- 500 gr witte asperges
- 1 tl mosterd
- 1 el creme fraiche
- 1½ el 250 gr bloem
- 1 el dille
- 400 ml kippenbouillon gemaakt met een bouillonblokje zonder zout
- 1 rol bladerdeeg
- 3 eieren
- 300 gr krieltjes
Instructions
- Schil de asperges en verwijder de harde uiteinden. Snijd ze vervolgens in 3 gelijke stukken. Snipper de ui.
- Smelt 1 eetlepel roomboter in een ovenbestendige pan. Bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de zalm toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg daarna de asperges toe en nog eens 1 eetlepel roomboter. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Voeg mosterd en crème fraîche toe aan het mengsel in de pan en roer alles door. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze 2 minuten mee om de bloemsmaak te laten verdwijnen. Voeg daarna de dille en de kippenbouillon toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat het mengsel zachtjes pruttelen.
- Rol het bladerdeeg uit over het mengsel in de pan. Als het deeg te klein is, rol het dan met een deegroller wat uit. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk het met ei. Zet de pan in de oven en bak het geheel gedurende 30-40 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin is.
- Kook ondertussen de overige twee eieren en bak de krieltjes in wat boter.