Bruine bonensoep

Bruine bonensoep is lekkere winterse soep die je heel makkelijk zelf kan maken. Zelfgemaakte soep is sowieso lekkerder dan uit blik.
Bruine bonensoep
Als je deze soep maakt dan maakt je gelijk een grote pan net zoals je met de winterse soep erwtensoep doet. Normaliter gebruik je gedroogde bruine bonen, maar ik gebruik bruine bonen uit pot. Beide varianten heb ik geprobeerd en moet zeggen ik proef geen verschil en met de bonen uit pot staat de soep een stuk sneller op tafel.

Rookworst
In deze soep hoort net als in erwtensoep, rookworst. Hier blijft de rookworst van de Hema favoriet. Verder gebruik ik schouderkarbonade, en natuurlijk knolselderij, wortel en prei. Een aardappel voor de binding dit maak de soep een volle, rijke soep. Zoals bruine bonensoep hoort te zijn.
Bruine bonensoep
Porties: 4
Ingrediënten
- 200 gr schouderkarbonade
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 potten bruine bonen (van 365 gr) zonder zout
- 1 prei in halve ringen
- ¼ knolselderij in blokjes
- 1 winterpeen in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 runderbouillonblokjes
- 1 rookworst in plakjes
Instructies
- Breng 2 liter water aan de kook en doe hier de schouderkarbonade, laurierblaadjes, kruidnagels en 1 pot bruine bonen bij. Zet het vuur lager en laat zachtjes pruttelen.
- Snij ondertussen de groenten. Bak de ui glazig als deze glazig is bak dan de tomatenpuree even mee en zet apart.
- Haal na ongeveer 45 minuten de karbonade eruit en laat even afkoelen. Haal ook het laurierblad en kruidnagels eruit. Haal de staafmixer erdoor. Het hoeft niet helemaal glad te zijn.
- Voeg nu het andere potje bruine bonen, prei, knolselderij, winterpeen, het uimengsel en bouillonblokjes toe. Sterk de karbonade uit elkaar in stukjes en voeg dit ook toe.
- Voeg na een half uurtje de rookworst toe en laat dan nog 20 minuten zachtjes pruttelen.