Kip in zwarte bonensaus

Kip in zwarte bonensaus

Een van mijn favoriete gerechten in een chinees restaurant is wel de kip in zwarte bonensaus of te wel ‘tau sie kai’ zoals je dit bij de chinees noemen. Dus ik vond het weleens tijd om dit zelf te maken. Nu probeer ik wel vaker Chinese gerechten na te maken en ik moet zeggen dat dit vaak helemaal niet moeilijk is en het staat snel op tafel.

Gefermenteerde zwarte bonen

Je heb voor dit gerecht gefermenteerde zwarte bonen nodig en dit zijn andere als de zwarte bonen die je in pot of zak koop. Helaas zijn deze niet te koop in de supermarkt. Je moet ervoor naar een Aziatische supermarkt of toko. Ik heb beide niet in de buurt en bestel weleens online en dat werkt voor mij ook prima. Je kan een pot zwarte bonen in knoflooksaus nemen dit zijn gefermenteerde zwarte bonen, maar dan in een knoflooksaus. Deze kan je ook heel goed gebruiken, laat dan de knoflook weg uit het recept.

Kip in zwarte bonensaus

Groenten

Wat zo fijn is aan dit soort gerechten dat je gelijk veel groenten eet. Ik gebruik graag wortel, champignons, uien en bamboescheuten. Bamboescheuten koop je altijd in een blikje, tenminste ik zou niet weten waar je dit vers kan kopen. Je kan er ook een paprika of tauge aan toevoegen. Gebruik de groenten die jij lekker vind.

Kip in zwarte bonensaus

Gang: Hoofdgerecht
Porties: 2

Ingrediënten

  • 3 tenen knoflook
  • 2 uien in partjes
  • 5 gr gember fijn gesneden
  • 1 winterpeen doormidden en dan in plakjes
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 10 champignons in plakjes
  • 3 el zwarte bonen
  • 3 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl sambal
  • 1 el mirin
  • ½ el vissaus
  • ¼ tl chilipeper
  • 1 el maizena
  • 2 bosui

Instructies

  • Bak de knoflook, ui en gember aan. Voeg daarna de wortel, bamboescheuten en champignons toe. Laat dit even een paar minuten bakken. Spoel de zwarte bonen af met water en voeg toe en bak deze even een minuutje mee.
  • Meng de sojasaus, rijstazijn, sambal, mirin, vissaus en chilivlokken en voeg toe aan de groenten. Laat dit voor ongeveer 10 minuten op laag vuur "sudderen".
  • Meng de maizena met water en voeg eventueel toe als de saus te dun is. Vind je de saus goed dan lekker zo laten.
  • Garneer met de bosui. Lekker met witte rijst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept