Oma’s erwtensoep

Oma's erwtensoep
Oma’s erwtensoep

Oma’s erwtensoep

Je begrijpt dat oma’s erwtensoep de soep zoals ik hem thuis van mij moeder kreeg. Nu heb je tegenwoordig allerlei varianten op erwtensoep, maar mijn voorkeur gaat nog steeds wel naar de ouderwetse. Ook deze soep maakt iedereen weer anders, ik maak het met schouderkarbonade en worst, maar platte krabbetjes of ik weet niet wat er allemaal in kan, kan natuurlijk voor jou weer de ultieme oma’s soep zijn.

Oma’s erwtensoep

Servings

6

servings

Ingredients

  • 300 gr spliterwten

  • 300 gr schouder/halskarbonade

  • 1 rookworst

  • 1 prei

  • 1 winterpeen

  • 1/2 knolselderij

  • 5 takjes selderij

  • 1 aardappel

  • 1 ui

  • 2 blaadjes laurier

  • 2 liter water

  • 2 runderbouillonblokjes

Directions

  • Was de spliterwten en doe met de karbonbade, selderij, laurier en bouillonblokjes in de pan. Breng aan de kook. Als het eenmaal kookt zet je het lager, zodat het nog zachtjes pruttelt.
  • Snij ondertussen de knolselderij, winterpeen en aardappel in blokjes. De prei in halve ringen en de rookworst in plakjes. Ik hou niet van grove stukken, maar doe wat je lekker vind. Snipper de ui en bak die even glazig. Zet dit weg.
  • Na ongeveer een uurtje kan de karbonade eruit. Je ziet nu ook dat de spliterwten uit elkaar vallen en er een massa ontstaat. Snij de karbonade in stukjes en voeg weer toe aan de soep.
  • Nu kunnen ook de groenten, aardappel, ui en rookworst erbij. Kook dit nu nog voor een half uurtje op een laag pruttelt vuurtje. Roer af en toe door.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *