Ga terug

Oeuf en cocotte - eieren uit de oven

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Ontbijt, lunch en brunch
Servings: 2

Ingrediënten

  • roomboter
  • 1 prei
  • 2 plakjes ham
  • 2 el geraspte kaas
  • 2 el creme fraiche
  • 2 eieren
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Vet twee ramekins (kleine ovenschaaltjes) in met roomboter.
  • Snij de prei in dunne ringen en bak deze kort aan in een koekenpan tot ze zacht zijn.
  • Snij de ham in kleine blokjes en rasp de kaas. Verdeel de gebakken prei, ham en 1 eetlepel crème fraîche over de ramekins. Breng op smaak met peper en zout.
  • Breek voorzichtig een ei boven elk schaaltje, en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met de geraspte kaas,
  • Zet de ramekins in een grote ovenschaal en zet in de oven. Vul deze met kokend water tot halverwege de zijkanten van de ramekins (au bain-marie).
  • Bak 8 tot 10 minuten in de oven, of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
  • Serveer direct, eventueel met een stukje (geroosterd) brood.