Snel en Gezond – Kipgehakt met Pindasaus

Kipgehakt met pindasaus, haricots verts en rijst

Op zoek naar een snel en gezond avondeten boordevol smaak? Dan is dit recept voor kipgehakt met pindasaus haricots verts en rijst precies wat je nodig hebt. In minder dan 30 minuten zet je een voedzame maaltijd op tafel die romig, pittig en perfect in balans is.

Hoe maak je pindasaus?

Zelf pindasaus maken is verrassend makkelijk, en veel lekkerder dan uit een potje. Het enige wat je nodig hebt is pindakaas, kokosmelk, een beetje zuur (zoals limoensap), iets pittigs (zoals chili olie of sambal) en eventueel een snufje gember of knoflook. Binnen 5 minuten heb je een romige, smaakvolle saus die je kunt aanpassen aan je eigen voorkeur.

Is pindasaus gezond?

Ik gebruik in deze versie pindakaas met stukjes en light kokosmelk, wat een goede balans biedt tussen smaak en voedingswaarde. Let op de portie en kies voor pure pindakaas zonder toegevoegde suikers.

Bij dit gerecht kan je ook heel goed de rijst weglaten en het zonder de rijst eten. Voeg er eventueel wat meer haricots verts aan toe.

Snel en Gezond - Kipgehakt met Pindasaus

Hoe pittig jij ‘m maakt, bepaal je zelf.

De kracht van deze saus zit in de balans. Met slechts 1 theelepel crispy chili olie geef je het gerecht net dat beetje kick. Maar je kunt hem zo pittig (of mild) maken als je zelf wilt. Voeg extra chilivlokken of meer crispy Chikli olie toe als je van vuur houdt. Of laat het helemaal achterwege voor een kindvriendelijke versie.

Mealprep bonus: één keer koken, twee keer eten

  • Kook direct een dubbele portie rijst en bewaar deze in luchtdichte bakjes in de koelkast (maximaal 3 dagen houdbaar). De volgende dag bak je de rijst kort op in een pan of wok. Ideaal om krokant randje aan te brengen, alsof je een soort snelle nasi maakt. Het mengsel van kipgehakt en haricots verts kun je opnieuw opwarmen met een klein scheutje water. De pindasaus wordt in de koelkast vaak wat dikker, dus door een beetje vocht toe te voegen wordt het weer lekker romig en sausachtig. Zo smaakt je tweede portie net zo lekker als de eerste!
  • Dit gerecht is ook ideaal om in te vriezen. Verdeel het in porties en vries ze in luchtdichte bakjes in. Bij het opwarmen kun je een klein scheutje water of kokosmelk toevoegen om de saus weer mooi romig te maken. Let op: soms is dit niet eens nodig, want door het invriezen is de saus vaak al wat minder dik. Even goed doorwarmen, en je hebt binnen een paar minuten weer een voedzame maaltijd op tafel. Zonder opnieuw te hoeven koken.

Kipgehakt met pindasaus haricots verts en rijst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: avondeten
Servings: 2

Ingrediënten

  • rijst voor 2 personen
  • 250 gr haricots verts
  • 2 el pindakaas met stukjes
  • 1 tl crispy chili olie
  • 150 ml kokosmelk ik gebruik light
  • ½ limoen alleen sap
  • 250 gr kipgehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • peper
  • ½ tl gemberpoeder
  • ¼ tl chilivlokken
  • 100 ml water

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de haricot verts 8 minuten, giet af en spoel na met koud water.
  • Meng in een kommetje de pindakaas, crispy chili olie, kokosmelk en limoensap. Zet apart
  • Bak het kipgehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg peper, gemberpoeder en chilivlokken toe.
  • Voeg de haricots verts toe en 1 el van de saus en het water. Roer dit goed door en laat voor 2 zachtjes minuten inkoken. Voeg daarna de rest van de saus toe en meng.
  • Serveer met de rijst en wat extra crispy chili olie als topping.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept