Augurken inmaken

Augurken inmaken
Augurken inmaken

Zelf augurken inmaken

Laatst kreeg ik een paar kilo augurken van een kennis met een moestuin. Ik zag hier wel een uitdaging in en ging aan de slag. Ik moest wel even google kijken wat ik hier voor moest doen. De augurken zagen er niet echt smakelijk uit en er zaten allemaal zwarte puntjes op. Ik ontdekte dat die eraf moesten en dat je elke augurk eerst moest “schrobben” voordat je er verder mee kan. Dan moeten ze nog minimaal 24 uur op zout water en dan ga je ze pas inmaken. Het was even een klus!, maar dat is het zeker waard. Hier eet ongeveer de hele buurt mijn eigen ingemaakte augurken. Iedereen vind het leuk om een potje augurken te krijgen en ondertussen zijn mijn augurken uitgedeeld en genieten we ervan. Dus het is de moeit meer dan waard en zeker leuk om eens te proberen.

Augurken inmaken
Recept afdrukken
2 van 1 stem

Augurken inmaken

Het recept is voor 1 kilo augurken. Pas de ingrediënten aan, aan de hoeveelheid augurken.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Basisrecepten
Servings: 1 kilo
Calories: 300kcal

Ingredients

  • 50 gr zout
  • 300 ml azijn
  • 6 el suiker
  • 1 el mosterdzaad
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 el witte peperkorrels

Instructions

  • Was de augurken goed en borstel ze met een afwasborstel of schuursponsje zodat de zwarte puntjes eraf gaan. Meng 1 liter water met 50 gr zout en laat de augurken hier voor minimaal 24 uur in staan. Spoel ze daarna goed af.
  • Breng 150 ml water en 300 ml azijn aan de kook. Voeg hier de mosterdzaad, laurier en peperkorrels aan toe. Proef of je het een lekker mengsel vind, en voeg eventueel suiker toe.
  • Doe de augurken in een weckpot en voeg het warme mengsel eraan toe. Sluit af en laat voor 2 weken intrekken. Daarna kan je de augurken eten.

6 Comments

  • Sylvia Bouwmans

    Mijn schoonouders hadden een volkstuin. Daar stonden ook augurken op. Hierbij het recept zoals ik mijn augurken inmaakte.
    2 kg augurjen 250gr zout 1lt water 2-4 charlotjes foelie
    2 th lps mosterdzaad 1/2 theelepel peperkorrels 1.1/2 witte wijn azijn 1.1/2lt water 300 gr witte Kandi.

    Been de augurken schoon. Los het zout op en laat de augurken 24 uur erin staan. Spoel ze de volgende dag een voor en af en droog ze.
    Snij de Charlotte’s in de lengte een paar keer door. Vul de potten met augurken en plaats de kruiden ertussen. Kook intussen het water met azijn en Kandi tot de Kandi is opgelost. Voeg dit bij de augurken in de pot. Laat deze drie dagen met open deksel staan. Kook het de derde dag opnieuw op. En sluit het daarna af. Zet ze daarna liefst zes weken op een donkere plaats om in te trekken. Draai de potten om de paar dagen om. Je wilt daarna nooit meer augurken uit de winkel 😀.

  • Gezelligerecepten

    Hoi Carel, wat zonde dat je de augurken weg moest gooien! Het water met het zout is alleen om ze een 24 uur op smaak te laten komen en dan gooi je het water weg. Kan het zijn dat hier iets niet helemaal duidelijk is in het recept?

    • Carel

      Ik zie het al bij de ingrediënten staat 50 gram zout maar die zijn natuurlijk bedoeld voor ze 24 uur te laten staan .en niet meer voor bij het azijn mengsel te doen.daar ligt het aan natuurlijk. Ja mijn fout ,volgende keer beter.

  • Carel

    2 sterren
    Sorry maar 50 gram zout is echt veel te veel ,heb het gemaakt via dit recept maar is echt veel te veel zout heb ze weg moeten gooien. Ik denk zelf 10 of hooguit 20 gram zout is voldoende.

    • Carel

      Nee hoor heb de augurken daarna zelfs goed afgewassen en gespoeld had ze laten weken in keuken zout en met het recept himalaya zout gebruikt .maar dat zal niet zouter zijn dan keukenzout denk ik zo .op een andere site las ik augurken goed wassen dan droog deppen ,met zout bestrooien een nacht laten intrekken dan in potten doen en het azijn mengsel met kruiden en suiker zonder toevoeging van zout maken.omdat er al zout in de augurken zit.

      • Gezelligerecepten

        Klopt Carel, je moet geen zout meer toevoegen aan de augurken als je het zout water eraf gewassen hebt. Dan gaan de augurken in de azijn met de peperkorrels, mosterdzaad, suiker en laurier. En als ik het goed begrijp heb jij hier dan nog himalaya zout aan toegevoegd. Zou het kunnen dat er hier iets niet goed gegaan is?

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept