Crispy chili gehaktballetjes met witlof en krieltjes

Crispy chili gehaktballetjes
Crispy chili olie, mijn nieuwste ontdekking in de culinaire wereld! Deze veelzijdige smaakmaker voegt een licht pittige en tegelijkertijd zoete dimensie toe aan allerlei gerechten. Van heerlijke gehaktballetjes tot een simpele omelet of zelfs een smakelijke kaasplank, deze olie heeft het allemaal.
Deze gehaktballetjes zijn een culinair feestje op zich. De saus, verrijkt met crispy chili olie, tilt ze naar een hoger niveau. Combineer ze met knapperige gebakken krieltjes en gekarameliseerde witlof voor een onvergetelijke smaakervaring.

Hoe maak je gekarameliseerde witlof
Dit is eigenlijk een vrij eenvoudige manier om witlof te bereiden. Snijd de witlof in vier of zes stukken en verwijder de bittere stronk in het midden. Spoel de witlof af en laat het goed uitlekken. Smelt een beetje boter in een koekenpan en voeg de witlof toe. Voeg een snufje zout toe naar smaak. Bak dit gedurende 5 tot 7 minuten en voeg vervolgens 2 eetlepels honing toe. Bak dit nog 30 seconden mee tot de witlof mooi gekarameliseerd is.
Crispy chili gehaktballetjes met witlof en krieltjes
Ingrediënten
- 250 gr gehakt ik gebruik half om half
- ¼ tl peper
- 2 el paneermeel
- 1 ei
- 2 tl crispy chili olie
- 3 el letjap manis natriumarm
- 1 ui gesneden
- ½ sap van limoen
- 2 el bakboter
- 400 gr witlof in 4 of 6 stukken gesneden
- 2 el honing
- 350 gr krieltjes door midden gesneden en goed gewassen
- 1 el neutrale olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de gehalveerde krieltjes op een bakplaat en besprenkel ze met neutrale olie, zout en peper. Meng goed zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Meng het gehakt in een kom met paneermeel, ei en peper. Vorm het gehaktmengsel tot 6 gelijke gehaktballetjes.Smelt de bakboter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze aan alle kanten bruin, dit duurt meestal enkele minuten. Zet het vuur lager en laat de gehaktballetjes sudderen.
- Voeg de gesneden ui toe aan de gehaktballetjes en bak deze mee tot ze zacht worden. Voeg dan de crispy chili olie, limoensap en ketjap manis toe voor extra smaak. Laat alles sudderen en meng goed..
- In een andere pan, bak je de witlof in wat boter met een snufje zout gedurende ongeveer 5 minuten, tot ze iets zachter worden. Voeg vervolgens de honing toe en bak nog 30 seconden mee tot de witlof gekarameliseerd is.
- Schik de gehaktballetjes op borden, giet de saus met ui erover en serveer samen met de knapperige krieltjes en gekarameliseerde witlof. Geniet van je maaltijd!