Kabeljauw met mosterdsaus

Kabeljauw met mosterdsaus
Witvis en mosterd deze smaken passen perfect bij elkaar, daarom moet je deze kabeljauw met mosterdsaus zeker een keer maken.
Als ik vis koop moet het goede vis zijn. Hier is dan ook een hele fijne visboer, maar heb je dit niet let dan goed op welke vis je koopt. Kabeljauw met het MSC keurmerk is altijd goed en zo weet je dat het op een verantwoorde manier is gevangen en je dus ook op een verantwoorde manier prima vis kan eten.
Kabeljauw is een magere vis, waardoor dit een lichte maaltijd is. In plaats van kabeljauw kan je ook schelvis, heilbot of roodbaars nemen. Dit lijkt veel op de kabeljauw en zo eet je ook eens een ander vis.

Mosterd
Mosterd heb je in zoveel verschillende smaken. Zelf vind ik dat wel leuk en wil ze dan ook allemaal proberen, maar soms weet je ook niet welke je moet nemen. Eigenlijk kan alles neem wat je lekker vind en dan komt het vaak wel goed. Ik gebruik in dit recept de Marne Limburgse mosterd. Deze is lichtpittig en overheerst dus niet en kan heel goed in de combinatie met de kabeljauw. Voeg er wat dille, dragon en limoen aan toe en de saus is een beetje zuur, zout en pittig.
Het fijne aan deze mosterdsaus is dat je het heel goed van tevoren kan klaarmaken. Je warmt het gewoon weer op als je het nodig heb. Het kan ook in de vriezer, zo kan je wat meer maken en heb je altijd een fijne saus in de vriezer.
Kabeljauw in mosterdsaus
Ingrediënten
- 100 gr boter + extra boter voor de kabeljauw
- 1 sjalot gesnipperd
- 3 el mosterd
- 2 el bloem
- 300 ml water
- 1 bouillonblokje kip
- 3 takjes dille
- 1 el verse dragon gebruikt je gedroogd neem dan 1 tl.
- ½ limoen alleen sap
- 200 gr kriel met schil doorgesneden en grotere 2 keer doorsnijden
- 125 gr haricots verts
- 100 gr doperwten
- 250 gr kabeljauw
- peper
- 100 gr spekjes doorgebakken
Instructies
- Smelt de boter in een koekenpan en bak hier de sjalot in aan. Voeg de mosterd en bloem toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu koud water in kleine scheutjes toe, roer goed tot het helemaal is opgenomen. Voeg zo al het water toe. Verkruimel het bouillonblokje erover en voeg de dille, dragon, limoen en peper naar smaak toe. Zet dit laag en laat zachtjes pruttelen.
- Begin met het bakken van de kriel. Dit duurt het langst. Hoe kleiner de stukken hoe eerder gaar dus probeer alle stukken gelijk te houden zodat alles gelijk klaar is. Bak de kriel in wat olie in een koekenpan met peper en zout in ongeveer 15 minuten goudbruin. Na 5 minuten kook je de haricots verts en doperwten 10 minuten, dit kan in dezelfde pan. En bak dan ook gelijk de kabeljauw in boter in de koekenpan. Zo is alles gelijk klaar.
- Serveer met de uitgebakken spekjes erover.