Zelfgemaakte nasiballen

Zelfgemaakte nasiballen
Zelfgemaakte nasiballen zijn eerlijk gezegd altijd beter dan die je in de supermarkt koop. Je kan ermee variëren en het pittig maken en de buitenkant is super krokant. Ik doe er lekker veel sambal in, hou wel van een beetje pittig, maar dit kan je helemaal naar eigen smaak toevoegen. Dat is het voordeel van zelfgemaakt. Ik heb deze nasiballen gemaakt van de nasi van de dag ervoor, maar ik heb mijn nasi recept toegevoegd zodat je deze als basis kan gebruiken. Ze zijn lekker krokant en zacht en smeuïg van binnen. Wat mijn betreft de ideale combinatie.
Ik heb er voor gekozen om ze vegetarisch te houden. Wil je dit niet dan kan je er kleine stukjes kip aan toevoegen, maar geloof me er zit voldoende smaak in en je mist de kip echt niet.
Nasiballen zelf gemaakt
Ingrediënten
Voor de nasi
- 100 gr rijst
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijn gesneden
- klein zakje nasigroenten
- 1 tl kurkuma
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl laos
- ½ tl komijnpoeder
Voor de nasiballen
- 30 gr bloem
- 35 gr boter
- 250 ml kippenbouillon
- 2 tl sambal badjak
- 1 el ketjap manis
- 100 gr paneermeel
- 40 gr bloem
- 2 eieren
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
- Bak de ui en knoflook in een koekenpan. Voeg de kruiden toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg de groenten toe en bak die ook voor ongeveer 10 minuten mee. Voeg de rijst toe en meng alles. Dan is de nasi klaar en kan je deze af laten koelen.
- Smelt de boter in een pan. Laat de boter helemaal uit bruisen en voeg dan de bloem toe en laat dit garen. Als de bloem korrelig wordt is de bloem gaar. Voeg nu in kleine scheutjes koude bouillon toe. Maak de ragout niet te dun want dan kan je er later geen balletjes van draaien. Als de ragout warm is zal het wat dunner zijn dan wanneer het afgekoeld is hou hier rekening mee.
- Voeg naar smaak de sambal en ketjap aan de ragout toe. Als laatste voeg je de nasi toe. Laat dit voor minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast dan kan je er makkelijker balletjes van draaien.
- Doe de bloem, paneermeel en ei op aparte borden. Voeg aan de ei wat water toe zodat er niet van die slierten ontstaan.
- Draai van de nasiragout mooie balletjes. Haal deze door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de paneermeel. Herhaal de laatste 2 stappen bij elk balletjes zodat er een extra lekkere krokante laag ontstaat.
- Bak de balletje op 170 graden 3 minuten in olie. Je kan ze bewaren in de diepvries bak je ze direct uit de diepvries dan bak je ze wat langer.
9 Comments
Robert
Ik wil al tijden goede gekruide nasiballen (of -schijven, -blokken hoe je ze ook noemt). Wij eten ook natuurlijk weleens “gewoon” nasi en dan blijft er wat over. Soms eet je dat de andere dag, andere keren gooi je het (helaas) weg.
Je kan er natuurlijk ook ballen van maken, maar de vraag is dan … waar begin ik bij de bereiding? volgens mij bij punt 4, maar hoe mas je de verhoudigngen voor de ragout aan aangezien de nasi al kant en klaar is.
Gezelligerecepten
Je begint inderdaad bij punt 4. Ik zou voor de bovenstaande hoeveelheid ragout zo’n 125/150 gr nasi gebruiken. Je ziet gauw genoeg of er nog meer nasi bij kan. Het moet gevuld zijn, maar niet te, dan wordt het te droog. Succes!
Rick van Heijningen
alleen dat zakje nasi groenten is in het buitenland nergens te koop !
ga wel even opzoeken op Google .
de ragout moet je afgedekt met folie zeker een nacht in de koelkast plaatsen !
Gezelligerecepten
Oh dat is vervelend, maar het is prei, witte kool, wortel en taugé en dan ik gelijke verhoudingen. Hopelijk kan je dat wel krijgen.
De ragout kan een nacht in de koelkast, maar als je dit voor 2 á 3 in de koelkast laat afkoelen is het ook prima.
Gonny
Wat zijn de verhoudingen van de nassigroenten, zakjes niet verkrijgbaar hier.
Gezelligerecepten
De verhoudingen zijn gelijk, dus 60 gr prei, 60 gr witte kool, 60 gr wortel en 60 gr tauge.
Succes!
Rick van Heijningen
alleen dat zakje nasi groenten is in het buitenland nergens te koop !
ga wel even opzoeken op Google .
Cor
Hoeveel rijst is er nodig voor dit recept? Staat er volgens mij niet bij!
Gezelligerecepten
Je heb helemaal gelijk Cor, staat er inderdaad niet bij. Ik gebruik 100 gr rijst. Succes met het maken van de nasiballen!