Zelfgemaakte nasiballen

nasiballen, nasischijf

Zelfgemaakte nasiballen

Zelfgemaakte nasiballen zijn eerlijk gezegd altijd beter dan die je in de supermarkt koop. Je kan ermee variëren en het pittig maken en de buitenkant is super krokant. Ik doe er lekker veel sambal in, hou wel van een beetje pittig, maar dit kan je helemaal naar eigen smaak toevoegen. Dat is het voordeel van zelfgemaakt. Ik heb deze nasiballen gemaakt van de nasi van de dag ervoor, maar ik heb mijn nasi recept toegevoegd zodat je deze als basis kan gebruiken. Ze zijn lekker krokant en zacht en smeuïg van binnen. Wat mijn betreft de ideale combinatie.

Ik heb er voor gekozen om ze vegetarisch te houden. Wil je dit niet dan kan je er kleine stukjes kip aan toevoegen, maar geloof me er zit voldoende smaak in en je mist de kip echt niet.

Zelfgemaakte nasiballen

Course: Hapjes
Porties

10

Wat heb je nodig.

  • klein zakje nasigroenten

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl korinaderpoeder

  • 1 tl laos

  • 1/2 tl komijnpoeder

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

    Voor de nasiballen:

  • 30 gr bloem

  • 35 gr boter

  • 250 ml kippenbouillon

  • 2 tl sambal badjak

  • 1 el ketjap manis

  • 100 gr paneermeel

  • 40 gr bloem

  • 2 eieren

Directions

  • Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
  • Snij de knoflook en ui fijn en bak deze glazig in een koekenpan. Voeg de kruiden toe en bak mee.
  • Voeg de groenten toe en bak die ook mee. Dan is de nasi klaar en kan je deze af laten koelen.
  • Smelt de boter in een pan. Laat de boter helemaal uit bruisen en voeg dan de bloem toe en laat dit garen. Als de bloem korrelig wordt is de bloem gaar.. Voeg nu in kleine scheutjes koude bouillon toe. Maak de ragout niet te dun want dan kan je er later geen balletjes van draaien. Als de ragout warm is zal het wat dunner zijn dan wanneer het afgekoeld is hou hier rekening mee.
  •  Voeg naar smaak de sambal en ketjap aan de ragout toe. Als laatste voeg je de nasi toe. Laat dit afkoelen in de koelkast dan kan je er makkelijker balletjes van draaien.
  • Doe de bloem, paneermeel en ei op aparte borden.
    Voeg aan de ei wat water toe zodat er niet van die slierten ontstaan.
  • Draai van de nasiragout mooie balletjes. Haal deze door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de paneermeel. Herhaal de laatste 2 stappen bij elk balletjes zodat er een extra lekkere krokante laag ontstaat.
  • Bak de balletje op 170 graden 3 minuten in olie. 
  • Je kan ze bewaren in de diepvries bak je ze direct uit de diepvries dan bak je ze wat langer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *