Oeuf en cocotte – eieren uit de oven

Hoe lang moet een nacho-ovenschotel in de oven

Soms heb je van die ochtenden waarop je iets extra’s wilt, zonder uren in de keuken te staan. Voor mij is oeuf en cocotte, oftewel eieren uit de oven, dan het perfecte gerecht. Het klinkt chic, maar het is eigenlijk gewoon comfort food in z’n mooiste vorm. Makkelijk, snel en altijd een succes.

Of het nu een rustige zondagochtend is of een doordeweekse lunch waar je iets bijzonders van wilt maken. En het fijne is, je kunt het helemaal naar smaak aanpassen.

Hoe maak je Oeuf en cocotte – eieren uit de oven

Het principe is simpel. Je vult een ramekin (een klein ovenschaaltje) met wat prei, ham en kaas, voegt een eetlepel crème fraîche toe en breekt er een ei boven. Daarna garen ze au bain-marie in de oven tot het eiwit net gestold is, maar de dooier nog zacht.

Het resultaat? Romig, warm en bomvol smaak. Serveer met een stukje brood en je hebt een brunchgerecht waar je echt van gaat genieten.

Oeuf en cocotte - eieren uit de oven

Waarom ik zo gek ben op oeuf en cocotte – eieren uit de oven

Wat ik zo leuk vind aan dit Franse ontbijtgerecht? Het combineert alles wat ik lekker vind: een zacht eitje, romige crème fraîche, hartige kaas en een beetje pit van prei of ham. Alles gaat in één klein ovenschaaltje, de oven doet het werk en jij hebt je handen vrij voor een kop koffie.

Daarnaast is het gewoon zo’n gerecht waarmee je indruk maakt zonder dat het veel moeite kost. Ideaal als je samen eet, of gewoon een verwenmomentje voor jezelf wilt.

Tips voor variatie en meer gezelligheid

Wat ik leuk vind, is om te variëren met de ingrediënten. Heb je geen ham? Gebruik gerookte zalm. Liever vegetarisch? Denk aan gebakken spinazie of tomaat. Serveer het in mooie schaaltjes, kaarsje erbij… en je ontbijt voelt ineens als een feestje.

Laat je me weten als je dit recept probeert? Ik vind het superleuk om jullie foto’s of variaties te zien – deel ze gerust met me via Instagram of in de reacties hieronder!

Oeuf en cocotte – eieren uit de oven

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Ontbijt, lunch en brunch
Servings: 2

Ingrediënten

  • roomboter
  • 1 prei
  • 2 plakjes ham
  • 2 el geraspte kaas
  • 2 el creme fraiche
  • 2 eieren
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Vet twee ramekins (kleine ovenschaaltjes) in met roomboter.
  • Snij de prei in dunne ringen en bak deze kort aan in een koekenpan tot ze zacht zijn.
  • Snij de ham in kleine blokjes en rasp de kaas. Verdeel de gebakken prei, ham en 1 eetlepel crème fraîche over de ramekins. Breng op smaak met peper en zout.
  • Breek voorzichtig een ei boven elk schaaltje, en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met de geraspte kaas,
  • Zet de ramekins in een grote ovenschaal en zet in de oven. Vul deze met kokend water tot halverwege de zijkanten van de ramekins (au bain-marie).
  • Bak 8 tot 10 minuten in de oven, of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
  • Serveer direct, eventueel met een stukje (geroosterd) brood.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept