Biefstuk met sjalottenjus

Biefstuk met sjalottenjus

Biefstuk met sjalottenjus

Geniet van een heerlijke biefstuk met sjalottenjus die niet alleen verrukkelijk is maar ook een elegante toevoeging aan je kersttafel vormt. De sjalottenjus is heel makkelijk te maken en ook heel goed voor te bereiden. Wil je dit met kerst serveren, Dan is het ideaal dat de sjalottenjus al klaar is. De zijlende plaats je in de oven en die hoeft er pas weer uit als de gaar is. Perfect dus voor een fantastisch kerstfeest. Lekker met gekaramelisserde witlof en krieltjes.

Welk rundvlees moet ik kiezen

Voor dit recept raad ik een zijlende van ongeveer 400 gram aan. Dit stuk vlees, afkomstig uit de bil van de koe, is buitengewoon mals. Het benadert de zachtheid van ossenhaas, maar is vriendelijker voor de portemonnee.

Biefstuk met sjalottenjus

Hoe bereid ik een goede biefstuk

Het bereiden van een smaakvolle biefstuk is helemaal niet ingewikkeld en zelfs geschikt voor dinergasten. Begin met het aanbraden van het grote stuk rundvlees in een koekenpan met een beetje olie en boter. Het aanbraden draagt bij aan de smaakbeleving. Gebruik hierbij een kernthermometer. Plaats de biefstuk in een voorverwarmde oven op 100 graden. Zodra de kerntemperatuur 58 graden bereikt, is het vlees perfect. Laat het vervolgens nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het aan te snijden.

Wil je dat je vlees sneller gaar is dan kan je de oven hoger zetten. Maar vergeet niet hoe langzamer het vlees gegaard wordt, hoe malser het is.

Biefstuk met sjalottenjus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: avondeten
Servings: 4

Equipment

  • 1 kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 zijlende 400 gr
  • 1 el bakboter
  • 1 el neutrale olie
  • 150 gr sjalotten
  • 50 ml rode wijn
  • 1 pot kalfsfond of rundvleesfond
  • 2 el azijn
  • 2 el honing
  • ¼ tl peper
  • ½ tl zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Laat de zijlende op kamertemperatuur komen.
  • Smelt de boter en olie in de pan en bak hierin de zijlende rondom aan. Bestrooi met zout en peper en steek de thermometer erin, stel in op 58 graden en zet in de oven. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.
  • Ondertussen bereiden we de sjalottenjus. Snijd 1 sjalot in partjes en de rest in blokjes. Bak dit aan in de pan waarin de zijlende is gebakken. Als de sjalotten zacht en verkleurd zijn, voeg dan de bloem toe. Bak dit 2 minuten mee.
  • Voeg daarna de wijn, fond, honing, azijn, peper en zout toe. Laat dit een half uurtje zachtjes inkoken. Serveer de sjalottenjus met de zijlende.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept