Stoofpotje van rundvlees met knolselderijpuree

Rundvlees
Een stoofpotje van rundvlees is een lekker gerecht uit de Nederlandse keuken waarbij je het vlees langzaam gaar laat worden. Je gebruikt er “draadjesvlees” voor en dat is in mijn geval magere runderlappen. Je kan het ook met riblappen maken, deze zijn wat vetter, maar daardoor wel het meeste mals of sukadelappen deze zijn weer magerder en dus minder mals. Als je goed vlees heb is het sowieso mals en kan je kiezen wat je het lekkerst vind.

Stoofpotje
Het is natuurlijk heel makkelijk om te maken en daardoor waarschijnlijk ook zo’n populair gerecht. Het heeft alleen wat tijd nodig, maar hier hoef je zelf verder niks voor te doen. Je hoeft alleen even het vlees goed aan te braden. Dit doe je door het vlees met keukenpapier goed droog te deppen even met bloem bestrooien en dan in de braadpan aanbakken. Zorg dat het vlees echt goed bruin wordt dit geeft een extra lekkere smaak aan de stoofpot.
Dan gaat het vlees uit de pan en bak je de groenten zoals wortel, ui en knolselderij aan en dan gaat het vlees er weer bij met de kruiden en de fond. Dan moet het echt wel 2,5 tot 3 uur zachtjes opstaan, maar daar heb je geen omkijken naar. Als je het stoofpotje met rundvlees een dag van te voren kan maken is het helemaal goed. Dan komen de smaken echt goed tot zijn recht.
Als groenten bij het vlees gebruik ik knolselderij, ik gebruik hier maar een kwart van. Van de overige knolselderij maak ik een puree van aardappel en knolselderij om erbij te serveren.
Stoofpotje van rundvlees met knolselderijpuree
Ingrediënten
Stoofpotje
- 500 gr magere runderlappen
- ¼ knolselderij in blokjes
- 1 wortel in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 4 jeneverbessen
- 4 takjes tijm
- 2 laurier
- 1 el azijn
- 1 pot fond rund
- 1 el bloem
- peper
- zout
Puree van knolselderij en aardappel
- 500 gr aardappelen
- 500 gr knolselderij
- 5 el melk
Instructies
- Dep het vlees droog en snij in grove stukken. Bestrooi met peper en zout. Haal door de bloem en klop het overige bloem ervanaf. Bak in wat boter aan in een braadpan. Als het vlees goed bruin is mag het uit de pan.
- Bak nu de ui, wortel en knolselderij aan. Voeg dan het vlees weer toe. Doe de jeneverbessen, tijm, laurier, azijn en fond erbij. Nu laat je het verder garen op laag vuur. Voor minstens 2,5 uur. Als het vlees uit elkaar valt is het gaar.
- Een half uur voordat het vlees gaar is maak je de puree. Schil de knolselderij en de aardappelen Snij in blokjes en doe in een pan met water. Kook dit 20 minuten met wat zout. Ligt aan hoe groot de stukken zijn, kleine stukken zijn eerder gaar, Zorg ervoor dat alles even groot is en dus tegelijk gaar.
- Giet af en voeg de melk toe. Stamp het.Lekker met wat peper erdoor.