Hele kalkoen bereiden

Hele kalkoen bereiden
Hele kalkoen bereiden

Met de kerst wordt er weer in veel gezinnen kalkoen gegeten. Ik dacht dit jaar voor het eerst laat ik me er ook eens aan wagen. Een hele kalkoen bereiden leek mij een hele klus, maar eerlijk gezegd valt dat best mee. De oven doet namelijk het meeste werk, jij hoeft alleen de kerntemperatuur in de gaten te houden.

Hele kalkoen uit de oven

Je kan de kalkoen in de oven bereiden, maar je kan ook de barbecue aansteken. Ik heb hier geen ervaring mee, maar als je weet hoe je barbecue werkt dan is het niet veel anders dan de oven.

Om met kerst een kalkoen op tafel te zetten is zeker een hele goede keuze. Je gaat er in de ochtend mee aan de slag. Zet hem zo’n 4 uur voordat je wil gaan eten in de oven en laat de kalkoen rusten totdat je aan tafel gaat.

Hele kalkoen bereiden
Hele kalkoen bereiden

Ik was zeker blij verrast me de smaak en de malsheid van het vlees. Mijn kalkoen was rond de 4,5 kilo en je kan hier makkelijk met 10 personen van eten. En als je over hebt kan je daar weer heerlijke leftover receptjes mee maken. Wat dacht je van Pulled turkey, kalkoen cocktail of romige kalkoenpastei.

Hele kalkoen bereiden

Course: Laatste berichten
Porties

10

Ingredients

  • 1 kalkoen

  • 3 kleine uien

  • 1 citroen

  • 200 gr roomboter

  • 1 tl zout

  • 1 tl peper

  • 1 tl chilivlokken

  • 1 prei in grove stukken

  • 1 wortel in grove stukken

  • 1/2 el maizena

  • aluminiumfolie

  • thermometer

Directions

  • Haal de kalkoen 1 uur voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast. Is de kalkoen bevroren haal hem dan 2 dagen van te voren uit de vriezer en ontdooi in de koelkast. Haal ook de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de roomboter met de zout, peper en chilivlokken. Stop de uien (met schil) en de citroen in de kalkoen. Smeer de kalkoen over goed in met het roomboter mengsel. Prik de thermometer tussen de poot en de borst in de kalkoen.
  • Doe onder in de oven een bakplaat. Leg de kalkoen op een rooster en plaats die bovenop de bakplaat. Zo kan je alle sappen uit de kalkoen opvangen en hier later jus mee maken.
  • Verlaag na een half uur de temperatuur naar 120 graden. Doe nu ook de wortel en de prei erbij in de bakplaat. Check na 1 uur en na 2 uur de kerntemperatuur van de kalkoen. Het duurde bij mij bijna 3 uur totdat de kalkoen gaar was. Als de kerntemperatuur 75 graden is dan is de kalkoen perfect. Check na 2,5 dus regelmatig de kerntemperatuur. Haal de kalkoen uit de oven en dek af met aluminiumfolie.
  • Haal na een half uurtje de uien en de citroen uit de kalkoen. Schep het vet van de bakplaat en dan hou je de prei, wortel en de braadsap over. Snij de uien in grove stukken en pers de citroen uit. Voeg 300 ml water toe en laat het geheel 20 minuten zonder deksel op de pan inkoken.
  • Maak de maizena aan met water. Voeg dit toe aan het mengsel. Niet alles tegelijk, zorg dat het niet te dik wordt. Doe alles door een zeef en druk goed aan. Proef en voeg eventueel peper en zout toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *