Stoofperen

Stoofperen

Bij kerst horen stoofperen, tenminste voor mij dan. Ik kan me geen kerst herinneren dat ze niet op tafel stonden. En ze staan zo gezellig op tafel dat wil je gewoon.

Het begint al als je de peren opzet, je keuken vult zich met de heerlijke warme geur van de stoofperen

De bekendste zijn de Gieser wildeman en deze zijn ook het makkelijkste verkrijgbaar.

Stoofperen

Gestoofde peren zijn ook heerlijk om toetjes mee te maken. Dus gooi de overgebleven peertjes niet weg en maak er een lekker toetje mee. Koud zijn ze ook erg lekker bij de yoghurt of met een bolletje ijs.

Dit stoofperen recept maak ik zonder wijn, ik gebruik zwarte bessensap. Persoonlijk vind ik dit lekkerder dan dat je ze met wijn maakt. Ze krijgen hier de zoete smaak van. Nog een voordeel de kinderen kunnen mee eten.

Stoofperen

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 min
Gang: Bijgerecht
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen
  • ½ liter zwarte bessensap
  • ½ liter water
  • 2 el suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 2 tl maizena

Instructies

  • Schil de peren. Ik laat de steeltjes eraan, dit staat gezellig op tafel. Maar je kan ze ook in voeren doen en dan het klokhuis verwijderen.
  • Doe ze met de overige ingrediënten in een pan. Zorg dat de peren helemaal onderstaan. Voeg anders nog wat bessensap toe.
  • Breng ze aan de kook, zet het vuur lager en laat minimaal een uur opstaan. Hoe langer je ze stooft het roder ze worden. Na een uur zijn ze gaar en zeker heel lekker.
  • Wil je de sap wat dikker maken, gebruik dan de maizena. Maak deze aan met wat water en als de peren nog op het vuur staan voeg je 1 eetlepel van het mengsel toe. Roer even door en kijk dan of je het dikker wil. Let op gooi niet alles tegelijk erin het kan snel te dik worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept