Plaattaart met asperges cottage cheese en ontbijtspek

Wat doe je met die paar overgebleven asperges van gisteren? Gooi ze vooral niet weg! Zelf vind ik het heerlijk om restjes om te toveren tot iets nieuws. Deze plaattaart met asperges cottage cheese en ontbijtspek ontstond spontaan op een doordeweekse dag. Nu maak ik ’m bijna wekelijks.
Hoe maak je asperge plaattaart
De basis is simpel: bladerdeeg, cottage cheese en een restje asperges. Voeg wat ontbijtspek toe voor extra smaak. Dan heb je een gerecht dat perfect werkt als lunch. Het werkt ook goed voor brunch of als licht avondeten. Wat ik er zo fijn aan vind, is dat je het heel makkelijk kunt aanpassen. Heb je geen spek in huis? Vervang het door gerookte zalm of gegrilde groenten. Even in de oven en je huis ruikt direct gezellig!

Groene asperges: snel, gezond en vol smaak
Je kan voor dit recept ook gebruik maken van groene asperges. Ze zijn sneller klaar dan witte asperges, want je hoeft ze niet te schillen. Even kort koken of grillen is genoeg. Groene asperges hebben een volle, iets nootachtige smaak en geven de plaattaart net dat beetje extra. Heb je toevallig nog wat over van de dag ervoor? Perfect! Snijd ze in stukjes en verdeel ze over je plaattaart – zo simpel kan het zijn.
Plaattaart met asperges cottage cheese en ontbijtspek
Ingrediënten
- 5 asperges gekookt
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 bakje cottage cheese
- 1 el verse bieslook
- 1 el verse peterselie
- ½ limoen alleen sap
- peper
- 50 gr ontbijtspek
Instructies
- Heb je geen gekookte asperges over van een eerder etentje? Kook ze dan als eerste, en laat ze iets afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onderwarmte)
- Leg de 4 plakjes bladerdeeg tegen elkaar aan op een bakplaat met bakpapier. Druk de randen goed aan zodat het één geheel vormt. Snijd rondom op 1 cm van de rand lichtjes in (niet helemaal doorsnijden), zodat er een mooie opstaande rand ontstaat tijdens het bakken.
- Meng de cottage cheese met de bieslook, peterselie, limoensap en peper.
- Verdeel het cottage cheese-mengsel over het bladerdeeg, tot aan de ingesneden rand. Leg de asperges erop en verdeel vervolgens de plakjes ontbijtspek erover.
- Bak de plaattaart 20 minuten in het midden van de oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
- Serveer direct.