Quiche met paddenstoelen truffel en kaas
Quiche met paddenstoelen truffel en kaas
Quiche is lekker voor de lunch of het avondeten, ik heb deze keer gekozen voor mini quiches en serveer deze dan op een borrelplank. Maar ze kunnen ook heel goed als voorgerechtje. Ik maak vaak een quiche van overgebleven groenten, die kan je heel goed verwerken hier in en het is zonde om weg te gooien. Dan doe ik het wel makkelijk en maak de quiche dan in een ovenschaal. Je hoeft dan niet al die randjes in te drukken, eigenlijk een beetje lui dus. Maar ga je voor een mooie quiche op de borrelplank dan kies ik liever wel het wat verfijndere werk.
Met de ingrediënten heb ik 4 kleine quiches gemaakt en dat komt denk ik neer op 1 grote als je liever een grote quiche heb. Tegenwoordig kan je champignons gemengd kopen bij de supermarkt, echt super handig. Ik gebruik deze, maar het maakt niet zoveel uit welke champignons erin het pakje zit, misschien gaat jou keus wel naar andere paddenstoelen ook prima.
Kaas
Kaas is echt mijn favoriet. Al lust ik niet alle kaas. Die hele heftige blauwe kazen vind ik dan net even te pittig. Voor dit recept gebruikt ik kornblume blau. Dit koop ik bij de kaaswinkel en heb ik nog niet gezien bij de supermarkt. Kan je dit niet krijgen koop dan een blauwe kaas die fijn smelt.
Truffel
Echte verse truffel gebruik ik nooit, ook niet zo makkelijk te verkrijgen, je moet dan echt naar een speciaalzaak. Hier gaat dan ook deze truffeltapenade in. Gebruik geen truffelolie dat is veel minder lekker. Neem goede truffeltapenade en ga in deze niet voor de goedkoopste.
Quiche met paddestoelen en kaas
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 250 gr roomboter
- 8 el water
- snuf zout
Vulling
- 1 paddenstoelemix
- 100 gr kornblume blau
- 2 tl truffeltapenade
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 2 eieren
- 200 ml melk
- 40 ml slagroom
- peper
- zout
Instructies
- Meng de bloem met de boter en zout, voeg water toe. Niet alles begin met 6 el je merkt vanzelf dan het een mooi deeg wordt. Is het nog te kruimelig voeg dan meer water toe. Verpak het in huishoudfolie en leg voor een half uur in de koelkast.
- Snipper de knoflook en ui, snij de paddenstoelen in grove stukken en rasp de kaas.
- Bak de ui aan en voeg dan de knoflook toe bak dit samen aan totdat het zachter wordt. Voeg dan de paddenstoelen, truffeltapenade en peper en zout naar smaak toe. Bak dit 10 minuten op laag vuur. Voeg dan de kaas toe en laat smelten.
- Meng ondertussen de eieren met de melk en slagroom en klopt goed door elkaar. Voeg hier ook wat peper en zout aan toe. Laat het paddenstoelen mengsel even afkoelen en voeg dan toe aan het eiermengsel.
- Vet de quiche vormpjes in met boter en rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Maak het deeg iets groter dan de vorm en druk goed aan in de hoekjes. Prik gaatjes in de bodem, doe het paddenstoelen mengsel verdelen over de vormpjes en bak voor 20 a 25 minuten in een voorverwarmde oven, boven en onderwarmte.