Spanakopita – Griekse spinazietaart

Spanakopita is een Griekse spinazietaart met knapperig filodeeg gevuld met spinazie en feta. Meestal wordt het als bijgerecht gegeten. Maar het kan heel goed als lunchgerecht of warme maaltijd wat mij betreft. Als je bekend bent met de Griekse keuken heb je dit vast weleens gegeten. Die heerlijke knapperig buitenkant met de spinazie en zalige feta aan de binnenkant maken dit gerecht zo lekker.

Griekse keuken
Zelf ben ik echt gek op de Griekse keuken en dit is zeker een favoriet. Die heerlijk knapperige buitenkant daar ben ik sowieso fan van. Filodeeg zijn hele dunne plakjes en je moet dan ook goed opletten met het gebruik hiervan. Het scheurt namelijk snel, maar als je het voorzichtig behandeld vat het allemaal wel mee. Elk laagje filodeeg heeft wel een klein beetje boter nodig, want daar wordt het zo lekker knapperig van. Sla dit dus niet over.
Spanakopita – Griekse spinazietaart
Ingrediënten
- 1 pakje filodeeg
- 1 ui gesnipperd
- 500 gr spinazie
- 200 gr feta
- 2 eieren
- 1 tl dille gedroogd
- peper
- zout
- boter
Instructies
- Bak de ui glazig en voeg de spinazie toe. Laat de spinazie slinken en doe het dan in een zeef. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de 2 eieren in een kom en kluts deze. Voeg de spinazie, verbrokkel de feta, dille en peper en zout toe.
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Neem een ovenschaal of bakblik en vet deze in. Doe hier een laagje filodeeg op en bestrijk hier weer een dun laagje boter op. Doe dit dun er hoeft niet zoveel boter op. Herhaal dit totdat je filodeeg op is.
- Verdeel het spinaziemengsel erover. Vouw de filodeeg plakje voor plakje terug en bestrijk de bovenkant met boter.
- Bak de spanakopita in 35 – 45 minuten gaar in de oven.