Stoofperen

Stoofperen
Met Kerst mogen stoofperen niet ontbreken, althans voor mij. Ik kan me geen kerst herinneren waarbij ze niet op tafel stonden. Ze voegen zo’n gezellige sfeer toe aan de feestmaaltijd. Het genot begint al bij het opzetten van de peren, je keuken vult zich met de heerlijke, warme geur van de peren.
De gieser wildeman is wellicht de meest bekende stoofpeer, en gelukkig zijn ze ook gemakkelijk verkrijgbaar. Maar laten we niet vergeten dat er nog veel meer te ontdekken valt over deze heerlijke vrucht.
Stoofperen, vaak gekookt in rode wijn of bessensap met kruiden zoals kaneel en kruidnagel, zijn niet alleen een feestelijke toevoeging aan je kerstmenu, maar ze brengen ook een unieke smaak en textuur naar de tafel. Ze zijn niet alleen lekker als bijgerecht, maar kunnen ook dienen als een smaakvolle toevoeging aan desserts of als vulling voor taarten. Wat dacht je van een stoofperen trifle ook heel lekker.

Hoe maak je de die mooie rode stoofperen.
Ik bereid mijn stoofperen altijd met zwarte bessensap.
Hierdoor krijgen ze een prachtige rode kleur en een heerlijk zoete smaak. Het bereidingsproces vergt wat geduld, je moet ze minstens anderhalf uur laten koken, zodat ze heerlijk zacht worden en de smaken goed kunnen intrekken. Hoe langer je ze in het sap laat staan, des te roder ze zullen worden, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.
Deze intense rode kleur voegt natuurlijk echt wat toe aan de kersttafel, maar het heeft niet perse invloed op de smaak. Als de peren minder rood zijn dan je had gehoopt, is dat geen probleem; de smaak blijft hoe dan ook perfect.
Stoofperen
Ingrediënten
- 1 kilo stoofperen
- ½ liter zwarte bessensap
- ½ liter water
- 2 el suiker
- 1 stokje kaneel
- 2 tl maizena
Instructies
- Schil de peren. Ik laat de steeltjes eraan, dit staat gezellig op tafel. Maar je kan ze ook in vieren doen en dan het klokhuis verwijderen. Dat eet dan weer wat makkelijker.
- Doe ze met de overige ingrediënten in een pan. Zorg dat de peren helemaal onderstaan. Voeg anders nog wat bessensap toe.
- Breng ze aan de kook, zet het vuur lager en laat minimaal een 1½uur opstaan. Hoe langer je ze stooft het roder ze worden. Na een 1½ uur zijn ze gaar en zeker heel lekker.
- Wil je de sap wat dikker maken, gebruik dan de maizena. Maak deze aan met wat water en als de peren nog op het vuur staan voeg je 1 eetlepel van het mengsel toe. Roer even door en kijk dan of je het dikker wil. Let op gooi niet alles tegelijk erin het kan snel te dik worden.