Zelf gyoza maken
Laatst genoot ik van gyoza bij vrienden, en tot mijn verrassing vond ik het echt lekker. Eerder had ik gyoza geproefd en was ik er niet helemaal fan van. Na dit succes wilde ik graag aan de slag gaan om zelf gyoza maken.
Gyoza vouwen
Het vouwen van gyoza is niet moeilijk; het is leuk om te doen zodra je de techniek onder de knie hebt. Gyoza vouwen via deze link kun je zien hoe je gyoza moet vouwen. Je neemt een gyoza-vel en bevochtigt het rondom met water. Daarna vul je het met de gewenste vulling en vouw je de gyoza dicht volgens de aangegeven techniek. Na het vouwen van een paar gyoza’s wordt dit steeds eenvoudiger.
Gyoza – Japanse Dumpling
Gyoza wordt eerst gebakken, waardoor één kant lekker krokant wordt, en vervolgens wordt het gestoomd. Het verschil zit hem dus in de krokante onderkant. Meestal bevat de vulling kipgehakt, knoflook en kool. Als je een voorraad gyoza maakt en een stoomoven hebt, kun je ze hierin perfect verwarmen. Heb je geen stoomoven dan kan je het ook prima in een stoommandje maken.
Welke saus bij gyoza
Vaak serveren we gyoza met traditionele sojasaus of een pittige saus, wat heerlijk combineert met de dumplings. Om iets nieuws te proberen, besloot ik een saus op basis van kokosmelk te maken. Je kunt deze saus bereiden door de kokosmelk in te koken met ketjap manis en er naar smaak wat peper aan toe te voegen. Het resultaat is een verrassend smakelijke twist die perfect past bij de smaak van gyoza. Dus, als je zin hebt in iets anders, probeer dan zeker deze kokosmelk saus en geniet van een unieke culinaire ervaring!
Zelf gyoza maken
Ingrediënten
- 20 gyoza vellen
- 200 gr kipgehakt
- 2 bosui in ringetjes
- 100 gr wortel in kleine blokjes
- 150 gr paksoi fijn gesneden
- 50 gr edamamebonen
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 cm gember geraspt
- 1 el ketjap manis zonder zout
- ½ el mirin
- ½ el rijstazijn
- ⅛ tl peper
- ¼ tl zout
- ⅛ tl chilipoeder
- arachideolie of andere neutrale olie
Saus voor bij de gyoza
- 250 ml kokosmelk
- 2 el ketjap manis zonder zout
Extra nodig
- edamame boontjes/sojabonen
- sesamzaadjes
- 1 rode peper
Instructies
- Haal de gyoza vellen uit de vriezer en laat ze ontdooien.
- Bak de gehakt rul in wat bakboter of olie, voeg wanneer het licht gebruind is, de bosui, wortel, paksoi, edamamebonen, knoflook en gember toe. Bak alles gedurende 5 minuten. Meng ondertussen de ketjap manis, mirin, rijstazijn, peper, zout en chilipoeder. Voeg dit toe aan het gehaktmengsel en bak nog 1 minuut mee.
- Neem een gyoza vel en maak de randjes vochtig met wat water. Leg wat van de vulling erop. Vouw tot een halve cirkel en druk er aan de bovenkant plooitjes in. Zoek indien nodig een YouTube-filmpje voor instructies.
- Verhit 2 el arachideolie in een koekenpan, leg er 10 gyoza's per keer in en bak aan een kant goudbruin in 1 à 2 minuten. Voeg vervolgens 150 ml water toe (pas op voor spatten) en leg een deksel op de pan. Zet het vuur lager. Stoom ze dan in 7 minuten gaar.
Saus voor bij de gyoza
- Breng de kokosmelk aan de kook, zet het vuur lager en voeg de ketjap manis toe. Laat zachtjes pruttelen gedurende 5 minuten.
- Serveer de gyoza met extra edamamebonen, sesamzaadjes en rode peper. Voeg de kokossaus naar smaak toe.