Gevulde speculaas

Gevulde speculaas
Bij Sinterklaas hoort natuurlijk gevulde speculaas. Het is eenvoudig om kant en klaar in de winkel te kopen, maar het zou dit jaar extra leuk zijn als je het eens zelf maakt. En het ruikt zo lekker in huis.
Het is niet moeilijk en bovendien leuk om samen met kinderen te doen. Je kunt het deeg met een keukenmachine maken, maar dit is niet noodzakelijk en het kan ook prima met de hand.

Hoe maak je gevulde speculaas
Je hebt niet veel ingrediënten nodig, en het zijn items die ik meestal wel in huis heb. De amandelspijs koop ik kant-en-klaar, maar je kunt het ook zelf maken. Daarnaast gebruik ik speculaaskruiden, bestaande uit kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, en kardemom, samen met sinaasappelschillen. Dit hoef je niet allemaal te kopen. Dit is verkrijgbaar in een kant en klare speculaaskruidenmix.
Verder voeg ik bloem, bakpoeder, roomboter, donkerbruine bastaardsuiker, melk en een snufje zout toe. Alles meng je samen en zo bouw je de gevulde speculaas.
Gevulde speculaas
Equipment
- 1 bakblik 20 x 20
Ingredients
- 300 gr bloem
- 15 gr bakpoeder
- 150 gr roomboter
- 150 gr donker bruine bastaardsuiker
- 2 el melk
- snuf zout
- 1 el speculaaskruiden
- 300 gr amandelspijs
- 1 ei
- 100 gr amandelschaafsel
Instructions
- Voeg bloem, bakpoeder, roomboter, donker bruine bastaardsuiker, melk , zout en speculaaskruiden en kneed met de hand of keukenmachine tot een stevige bal. Verdeel het in 2 gelijke stukken
- Klopt het ei los. Meng 2/3 van het ei met de amandelspijs.
- Verwarm de oven voor op 180 graden onder en boven warmte.
- Vet het bakblik in. Rol de 2 stukken speculaasdeeg op een met bloem bestoven keukenblad uit tot twee gelijke plakken.
- Leg 1 plak in het bakblik, verdeel hierover de amandelspijs en daarop komt de tweede plak. Bestrijk met het overgebleven ei. Bestrooi met de amandelen.
- Bak in de oven voor 30-35 minuten. Laat afkoelen voordat je het uit het bakblik haalt.