Hele kip uit de oven

Hele kip uit de oven
Moeilijk om een hele kip klaar te maken? Zeker niet, door de kip te vlinderen gaard deze makkelijker en gelijkmatiger. Het enige wat je hoeft te doen is de kip door midden te snijden en plat te drukken. Je ziet vaak dat de hele ruggengraat eruit geknipt wordt, maar ik snij de kip gewoon door bij de borst. Later als de kip gaar is, haal je de ruggengraat er makkelijk uit. Dit is makkelijk en waarom zouden we moeilijk doen.

Je kan natuurlijk een gekruide kant en klare kip kopen en deze zo in je oven schuiven, maar is het niet veel leuker om de kip zelf te kruiden? ik vind zeker van wel en je kan dit op zo veel manieren doen dat het zonde is om het te laten doen. Een lekkere knapperige kip zet je zelf zo op tafel.
In het recept maak ik gebruikt van chili olie en deze koop ik bij crisp. De shakshuka kruiden kan je kopen bij de suopermarkt.

Hele kip uit de oven
Ingrediƫnten
- 1 kleine kip
- 2 el chiliolie
- 2 tl shakshuka
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 el olie
- peper
- zout
- groenten zoals courgette, rode ui, wortel en krieltjes.
Jus maken
- sap van de kip
- 1 scheut witte wijn
- 1 geroosterde rode ui
- 2 tenen geroosterde knoflook
- 50 gr roomboter
- 1 el bloem
- 1 blokje kippenbouillon
- 250 ml water
Instructies
- Verwarm do oven voor op 180 graden.
- Snij de kip via de borst door midden en druk plat.
- Meng de kruiden en breng op smaak met peper en zout. Smeer de kip helemaal in met de kruiden en leg op een rooster. Plaats er een bak onder als je de sappen uit de kip wil opvangen. Hier kan je een heerlijke jus mee maken.
- Steek in een dikker gedeelte van de kip een thermometer. Als de kip een kerntemperatuur van 72 graden heeft is deze gaar. Op een bakplaat kan je lekker groenten roosteren, zoals courgette, rode ui, wortel en krieltjes. Als je ook een jus wil maken is het sowieso lekker om rode ui en een paar tenen knoflook in de schil mee te roosteren. Dit gebruik je dan weer voor de jus
Jus maken
- Doe de sappen van de kip in een steelpannetje. Snij de ui en knoflook fijn en voeg toe. Voeg de witte wijn toe en laat inkoken tot de helft. Boter erbij en laten smelten. Bloem erbij, even laten meebakken zodat de bloem gaar wordt. Voeg nu een kleine beetje water toe en roer goed door. Voeg de rest wat het water toe en het bouillonblokje. Laat even 10 minuten op laag vuur inkoken.