Tjap tjoy met gebakken rijst

Tjap tjoy met nasi

Tjap tjoy maken

Als we uit eten ga bij de chinees bestel ik dit heel vaak. Die knapperige groenten in die heerlijke saus, ben er gek op. De Chinese keuken is sowieso hier favoriet. Daarom werd het natuurlijk weleens tijd voor zelfgemaakte tjap tjoy recept. Het is niet natuurlijk niet zo als bij een chinees restaurant, maar dit komt er zeker bij in de buurt. Meestal is het ook net even gezonder als je het zelf maakt.

Er gaan veel groenten in dit gerecht zoals, wortel, taugé, ui, bamboescheuten en champignons en er hoort kip in. Maar dit kan je ook weg laten. Je kan variëren met de groenten en paprika of peultjes toevoegen.

Tjap tjoy met gebakken rijst

Gebakken rijst

Bij de chinees krijg je bij je tjap tjoy gebakken rijst. Ik vind die simpele rijst bij dit gerecht echt het lekkerst. Ik gebruik zilvervliesrijst, maar basmati of gewoon witte rijst kan ook allemaal. Als je nog wat rijst over heb van een ander gerecht kan je dit er ook mee maken. Dit is eigenlijk nog makkelijker dan hoef je niet te wachten op het afkoelen van de rijst. Dit is wel belangrijk dat je dit doet, anders wordt het een grote klomp rijst en dat wil je niet.

Tjap tjoy met gebakken rijst

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd45 min
Porties: 4

Ingrediënten

Tjap tjoy

  • 300 gr kipfilet
  • 1 rode peper (zonder zaadjes)
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 1 winterpeen in schijfjes en dan doormidden
  • 10 kastanje champignons
  • 125 gr tauge
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui in partjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 400 ml kippenbouillon
  • 2 el maizena

Gebakken rijst

  • rijst voor 4 personen
  • 3 eieren
  • 100 gr hamblokjes
  • 1 tl suiker
  • 2 tl ketjap manis
  • 1 prei in dunne ringen

Instructies

  • Kook rijst volgens gebruiksaanwijzing. Laat afkoelen.
  • Bak in olie in een wok de kipfilet voor 5 minuten. Haal uit de pan.
  • Voeg de knoflook, ui en rode peper toe en bak dit 2 minuten. Voeg nou de wortel, champignons en bamboescheuten toe. Bak dit voor 8 minuten totdat de groenten beetgaar zijn.
  • Meng de sojasaus, oestersaus, bouillon en maizena. Roer dit door de groenten. Dit gaat binden en dan wordt de saus wat dikker
  • Voeg nu de kip en de tauge toe. Laat dit zachtjes opstaan terwijl je de rijst klaar maakt.
  • Klop de eieren los en bak roerei. Haal uit de pan. Bak de prei aan in wat olie en vervolgens doe je de rijst erbij.
  • Roer de eieren, ham, suiker en ketjap manis erdoor.
  • Serveer lekker met kroepoek en zure groenten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept