Verse tomatensoep

Zelfgemaakte verse tomatensoep. Deze nostalgische tomatensoep neemt me mee terug naar de tijd waarin ik genoot van deze heerlijke soep bij mijn oma thuis. Met mijn opa als tomatentuinder, hadden we altijd een overvloed aan tomaten, waardoor oma altijd een smakelijke pan soep kon maken. Ik heb haar recept gevolgd en er mijn eigen twist aan gegeven.
Hoe maak je verse tomatensoep
Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om zelf tomatensoep te maken. Zorg ervoor dat je rijpe tomaten heb. Deze hebben veel meer smaak. Dan snij je de tomaten in grove stukken en bak je ze aan met een gesnipperd uitje en een paar zakjes tijm. Als de tomaten helemaal zacht gekookt zijn, gaat de staafmixer (affiliatie link) erdoor en ik zeef dit dan. Dit hoeft niet, maar ik hou niet van al die velletjes. Daarna gaan alle smaakmakers erbij en je de gehaktballetjes. Dan heeft het nog een half uurtje nodig en dan is je soep al klaar. Ik maak graag een grote pan, zodat ik altijd een lekkere verse tomatensoep in de vriezer heb staan. Wil je nu eens een ander tomatensoep probeer dan eens Chinese tomatensoep.

Hoe lang kan je verse tomatensoep bewaren
Verse tomatensoep kan je in de koelkast zeker 5 dagen bewaren. Warm niet telkens de hele pan soep op. Neem telkens uit de grote pan wat je nodig heb en doe dit in een kleiner pannetje en warm dit op. Elke keer opnieuw opwarmen en terug koelen zorgt ervoor dat het minder lang houdbaar is, omdat het telkens opnieuw buiten de koelkast moet afkoelen.
Verse tomatensoep
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 2 takjes tijm
- 2 kilo rijpe tomaten in grove stukken gesneden
- 250 gr gehakt ik gebruik half om halfDraai
- 2 bouillonblokjes kip zonder zout
- 1 el ketjap manis zonder zout
- 1 el gembersiroop
- 1 el suiker
- 3 el vermicelli minder of minder naar smaak
- 1 tl zout
- ¼ tl peper
Instructies
- Bak de gesnipperde ui tot deze zacht is en voeg dan de tijm en tomaten toe. Dek de pan af en laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen tot de tomaten zacht zijn.
- Draai ondertussen kleine gehaktballetjes van het gehakt.
- Haal de pan van het vuur en pureer de tomatenmengsel met een staafmixer. Zeef vervolgens de gepureerde tomaten. Doe het gezeefde tomatenmengsel terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur daarna laag.
- Voeg de gehaktballetjes, bouillonblokjes, ketjap manis, gembersiroop, suiker, vermicelli, peper en zout toe. Laat het geheel nog 15 minuten sudderen. Proef na 15 minuten of de soep op smaak is en voeg indien nodig extra peper en zout toe.