Witlofschotel met kip uit de oven

Witlof is niet per se een favoriete groente, vaak wordt het als bitter ervaren. Echter, verwijder simpelweg de harde stronk en dit probleem is opgelost. Met dit recept voor een witlofschotel met kip uit de oven zul je zeker indruk maken.
Witlofschotel met kip
We zijn allemaal bekend met de klassieke witlof met ham en kaas, wat overigens ook heerlijk is en regelmatig op tafel staat hier in huis. Maar soms wil je iets anders proberen, en daarom bedacht ik deze smakelijke witlofschotel met kip uit de oven. Natuurlijk voegen we hier ook een royale hoeveelheid kaas aan toe, want witlof en kaas vormen een fantastische combinatie.

Hoe maak ik een witlofschotel
We beginnen met het bakken van de kip en ui. Vervolgens voegen we de witlof toe en bakken dit mee. Nadat je dit mengsel uit de pan haalt, zet je het even apart. Nu maken we een roux van roomboter, bloem en melk. Om een rijke saus te creëren, gebruik ik volle melk. Hier voegen we natuurlijk veel kaas aan toe, want wat is witlof zonder kaas? Breng het op smaak met mosterd, nootmuskaat en peper. Daarna komt er een heerlijke laag aardappelpuree op de witlofschotel. Dit geheel gaat voor ongeveer een half uur in de oven, zodat er een knapperig laagje over de aardappelpuree ontstaat.
Dit gerecht kun je ook prima een avond of dag van tevoren bereiden. De laatste stap, het in de oven zetten van de witlofschotel, doe je dan op het moment dat je het gaat eten. Zorg er wel voor dat het gerecht in de koelkast bewaard is en dus goed gekoeld is. Houd dan rekening met een iets langere oventijd, ongeveer 45 minuten tot een uur.
Wil je nu ook eens wat anders maken met witlof wat dacht je van crispy chili gehaktballetjes met gekarmeliseerde witlof en krieltjes.
Witlofschotel met kip uit de oven
Ingrediënten
Aardappelpuree
- 600 gr kruimige aardappelen
- 2 el melk
- ¼ tl peper
- ½ tl zout
Witlof
- 1 el bakboter
- 250 gr kippendijen in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 500 gr witlof
- 20 gr roomboter
- 25 gr bloem
- 400 ml volle melk
- 1 el mosterd
- ¼ tl nootmuskaat
- ⅛ tl peper
- 125 gr kaas geraspt
Instructies
Aardappelpuree
- Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn met mosterd, peper en zout. Roer de melk erdoor.
Witlof
- Laat de oven alvast warm worden op 180 graden.
- Snijd de witlof doormidden, verwijder de stronk en snijd in halve ringen.
- Bak de kipblokjes in wat boter bruin en gaar. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg de gesneden witlof toe en bak deze nog een paar minuten mee. Haal alles uit de pan en zet even weg.
- Laat de roomboter smelten en roer de bloem erdoor. Laat dit even een paar minuten bakken zodat de bloemsmaak weggaat. Voeg de helft van de koude melk toe en roer goed door. voeg dan de rest van de melk toe en roer goed glad. Je merk vanzelf dat de saus dikker wordt. Voeg dan mosterd, nootmuskaat, peper en het mengsel met de witlof toe. Roer als laatste de geraspte kaas er door en doe alles in een ovenschaal.
- Doe de aardappelpuree erover en bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 30 minuten.